Vláknina - základní informace

13. srpna 2008 v 9:51 |  Jak zhubnout
zdroj: http://www.nutrivia.cz/
Definic vlákniny potravy je nekonečný počet a tyto definice se neustále mění na základě nově přijatých poznatků o této složce potravy. Nejlépe vlákninu potravy vystihuje definice z roku 2001, která říká, že vláknina potravy je součást jedlé části rostlin, která je odolná k trávení a vstřebání v tenkém střevě lidského těla s kompletním nebo částečným natrávením v tlustém střevě. Zjednodušeně řečeno je vláknina potravy nestravitelná složka stěn rostlinných buněk.
Vláknina potravy se skládá z neškrobových polysacharidů a rezistentních oligosacharidů, ligninu a dalších obdobných sacharidů jako je rezistentní škrob a dextriny a syntetizovaných sacharidů jako je polydextróza.
Z hlediska rozpustnosti se vláknina dělí na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina se označuje též jako měkká vláknina či bobtnavé látky, má schopnost vstřebávat vodu a je stravitelná. Nerozpustná vláknina je označována jako hrubá vláknina, není stravitelná.
Mezi rozpustnou vlákninu se řadí:
  • část hemicelulóz ( základní vláknina v kukuřici a pšenici)
  • pektin ( výskyt v ovoci - jablka, hrušky, broskve i bobule - rybíz, angrešt)
  • rostlinné slizy, guar, agar ( výskyt - psyllium)
  • inulin ( výskyt - čekanka, česnek, artyčoky)
Rozpustná vláknina má v naší stravě tyto hlavní funkce:
  • regulace trávení a vstřebávání sacharidů v tenkém střevě
  • regulace vstřebávání tuků
  • vazba žlučových kyselin, vazba vody a tím zvětšení střevního obsahu
  • zvětšuje obsah tlustého střeva a tím naředí toxické látky obsažené ve střevě
Mezi nerozpustnou vlákninu se řadí:
  • některé hemicelulózy
  • celulóza ( výskyt - brukvovitá a kořenová zelenina)
  • lignin ( součástí dřeva a zdřevnatělé součásti rostlin)
Rozpustná vláknina má v naší stravě tyto hlavní funkce:
  • působí v žaludku pocit sytosti
  • ve střevě působí proti zácpě a jejím komplikacím
  • prevence zubního kazu
Vláknina potravy má řadu příznivých účinků na lidský organismus. Působí různými mechanismy na řadu onemocnění - nádorová onemocnění (kolorektální karcinom, karcinom prsu, karcinom hrtanu), diabetes mellitus, obezita (viz článek Vláknina a hubnutí), kardiovaskulární choroby, gastrointestinální poruchy (podněcování peristaltiky střev a odstraňování zácpy a průjmu, prevence opakování dvanáctníkových vředů), prevence zubního kazu. Důležité je si uvědomit, že vláknina potravy přispívá jako preventivní faktor mnoha chorob, avšak tyto choroby neléčí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama