Význam bílkovin

13. srpna 2008 v 9:45 |  Jak zhubnout
http://www.nutrivia.cz/
Lidský organismus potřebuje ke svému provozu energii. Tu získáváme z požitých potravin a nápojů. Každé jídlo přináší s sebou tři důležité živiny. Jednou z nich jsou bílkoviny. Bílkoviny, nebo-li proteiny, mají mnoho funkcí v těle. V následujícím přehledu najdete důležité informace o bílkovinách, které vám zabezpečí bezpečné a kvalitní snižování nadváhy.
Bílkoviny:
  • jsou naprosto nezbytné pro lidský organismus (podílí se na výstavbě a opravách tělesných tkání, na funkci enzymů, hormonů, regulačních látek, imunitě…)
  • bílkoviny po svém rozložení poskytují 4 kcal (17 kJ) z 1 gramu. Neměli by však sloužit jako primárním zdroj energie - tím jsou sacharidy a tuky. V krizových situacích (mimo jiné při hubnutí) však velice často poskytují bílkoviny při svém rozpadu nezbytné kalorie nutné pro chod těla
  • bílkoviny jsou tvořeny z aminokyselin (základní kameny, ze kterých se bílkoviny staví) do podoby dlouhých řetězců
  • 8-10 aminokyselin si lidský organismus nedovede vytvořit, nazýváme je esenciální (nepostradatelné) a musíme je přijímat potravou
  • ostatní aminokyseliny jsou neesenciální (postradatelné), tělo si je umí vytvořit samo
  • po konzumaci bílkovin výrazně stoupá klidový energetický výdej - "nastartují metabolismus" - tělo má vyšší spotřebu energie v klidu a proto dostatečné množství bílkovin v redukčním jídelníčku zabraňuje snižování klidového energetického výdeje
  • mají dlouhodobý sytící efekt - není po nich brzo hlad, zpomalují rychlost vstřebávání sacharidů - snižují glykemickou nálož jídla
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama